~ Stadgar ~
Stadgar för Tjusebotorps Ideella Småstugeförening, antagna vid ordinarie årsmöte 2025.
Allmänt
§1 Föreningens namn
Föreningens namn är Tjusebotorps Ideella Småstugeförening.
§2 Föreningens ändamål och verksamhet
Föreningen är en allmännyttig ideell förening.
Föreningen ska tillvarata och främja medlemmarnas gemensamma intressen inom småstugeföreningen.
Föreningen ansvarar för skötsel och underhåll av den mark som föreningen arrenderar av Örebro kommun (jordägaren) och av gemensamma anläggningar (bl.a. vatten-pumpar och vissa vägavsnitt inom föreningens områden i Tjusebotorp 1:2, 3:10 och 3:15).
Föreningen (arrendatorn) äger enligt gällande avtal med kommunen (avtal om bostadsarrende för fritidshus, ingånget 2006) rätt att för fritidsändamål upplåta nyttjanderätter inom det arrenderade området för maximalt 49 stycken stuglotter. Nyttjanderätten till stuglotterna regleras närmare i separat avtal mellan föreningen och respektive medlem och stuglottsinnehavare (nyttjanderättsinnehavaren).
§3 Medlemskap
Medlemskap har den som innehar eller som framledes tecknar nyttjanderättsavtal med föreningen. Föreningens styrelse avgör om medlemskap ska beviljas. Medlem ska vara myndig.
Genom nyttjanderättsavtalet förbinder sig medlem bl.a.
att betala beslutade årsavgifter i tid
att noga vårda och sköta den stuglott som upplåtits åt medlemmen och att löpande underhålla de byggnader m.m. som finns på stuglotten
att följa föreningens stadgar, nyttjanderättsavtal, ordningsföreskrifter och andra av föreningen eller kommunen beslutade bestämmelser
att inte hyra ut stuglott/byggnad i andra hand
att ta del av föreningens utskick via e-post och brev
att hålla styrelsen informerad om aktuell e-postadress/adress.
Medlem som inte följer nyttjanderättsavtal och övriga gällande bestämmelser kan uteslutas som medlem och fråntas nyttjanderätten till stuglotten. Närmare bestäm-melser framgår av nyttjanderättsavtal beslutat av årsmöte.
Vid försäljning av stuga på den av föreningen arrenderade marken krävs för medlem-skap att köparen undertecknat nyttjanderättsavtal med föreningen. Inför försäljning av stuga åligger det säljaren att underrätta föreningen (ordföranden) och att informera köparen om att ett undertecknat nyttjanderättsavtal med föreningen är en förutsätt-ning för medlemskap i föreningen. Utan giltigt medlemskap har en stugägare inte rätt att nyttja stuglotten/marken för fritidsändamål.
Medlem som sålt sin stuga anses ha utträtt ur föreningen. Ingår medlemmen i styrelsen äger medlemmen sitta kvar till nästföljande årsmöte. Medlem som utträtt ur föreningen äger inte rätt att få tillbaka erlagda avgifter.
§4 Avgifter
Föreningen tar ut en årlig avgift till täckande av föreningens arrendeavgift till kommunen samt för att täcka föreningens kostnader för skötsel och vård av gemensamma anordningar m.m. Föreningen ansvarar, genom inhämtade årsavgifter, bland annat för sommarunderhåll av vägar inom området, sophantering samt underhåll (inkl. vattenprover) av de vattenpumpar som föreningen installerat.
Viss del av årsavgiften avser medlemskap i föreningen. Medlem som innehar flera stuglotter betalar endast en medlemsavgift.
Avgiften ska vara inbetald till föreningen senast den 30 april, om inte annat beslutas av årsmötet. Vid försening kan medlem åläggas förseningsavgift. Längre försening kan leda till förverkande och uppsägning av nyttjanderätten till stuglotten. Närmare bestämmelser framgår av upprättat nyttjanderättsavtal.
Styrelsen
§5 Föreningens styrelse
Föreningens verksamhet leds av en styrelse som väljs av årsmötet bland föreningens röstberättigade medlemmar.
Styrelsen ansvarar för föreningens gemensamma angelägenheter, ekonomi och administration. Ordföranden är föreningens officiella representant.
Styrelsen ansvarar bl.a. för
att tillvarata föreningens intressen vid förhandlingar med Örebro kommun
att följa upp att arrende- och nyttjanderättsavtal, stadgar och ordningsföreskrifter följs
att föreningens gemensamma anläggningar (vattenpumpar och vägavsnitt) hålls i tjänligt skick
att föreningens medlemsförteckning hålls uppdaterad
att förbereda och kalla till föreningens årsmöten
att verkställa av årsmötet fattade beslut
§6 Styrelsens sammansättning
Styrelsen ska bestå av fem ordinarie ledamöter och en suppleant.
Styrelsens ordförande, kassör, sekreterare och övriga två ledamöter samt styrelsesuppleanten väljs på två år räknat från årsmöte till årsmöte.
Mandatperioden ska bestämmas så att inte fler än hälften av styrelseledamöterna kan bytas ut vid samma tillfälle.
§7 Styrelsesammanträden
Styrelsen ska hålla minst två ordinarie styrelsesammanträden per år.
Styrelsesammanträden ska äga rum när det påkallas av ordföranden eller av två andra styrelseledamöter. Samtliga ledamöter och styrelsesuppleanten ska kallas till styrelse-sammanträdet. Suppleanten deltar i sammanträdet om ordinarie ledamot inte kan närvara.
Styrelsen är beslutsför när minst tre ledamöter är närvarande. Om endast tre ledamöter deltar på ett sammanträde krävs enhällighet för beslut. I övrigt fattas beslut med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Suppleant som går in som ersättare har samma rösträtt som ordinarie ledamot.
Protokoll ska föras över styrelsens sammanträden. Av protokollet ska framgå vilka som deltagit på sammanträdet, vilka frågor som diskuterats samt vilka beslut som fattats. Protokollen ska justeras. Protokollen ska finnas publicerade på föreningens hemsida eller på annat sätt hållas tillgängliga för stugföreningens medlemmar.
Räkenskaper och revision
§8 Firmatecknare
Föreningens firma tecknas enligt styrelsens beslut.
Om inget annat beslutas av styrelsen är ordförande och/eller föreningens kassör firmatecknare för Tjusebotorps Ideella Småstugeförening.
§9 Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår omfattar perioden 1 januari- 31 december.
§10 Kassa och bokföring
Föreningens kassör ansvarar för att hålla räkenskaperna i god ordning. Samtliga transaktioner ska vara styrkta med verifikationer.
Kassören ansvarar för att inför årsmöte upprätta ekonomisk berättelse över det gångna räkenskapsåret och att lämna en prognos inför kommande räkenskapsår, inkluderat en beräkning av lämplig buffert för oförutsedda utgifter.
§11 Revisorer
Föreningen ska ha två revisorer och en revisorsuppleant, vilka väljs för ett år i taget vid föreningens årsmöte. Styrelseledamot är inte valbar till revisor eller revisorssuppleant.
§12 Revision
Föreningens kassör ansvarar för att bokslut verkställs inom en månad från räkenskapsårets slut och kallar revisorerna till revisionsmöte för granskning av styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper. Revisorerna ska efter granskningen avge revisionsberättelse, där ansvarsfrihet för styrelsen ska bekräftas eller avstyrkas.
Årsmöte
§13 Ordinarie årsmöte och extra föreningsstämma
Årsmötet är föreningens högsta beslutande instans. Ordinarie årsmöte ska hållas före mars månads utgång. Kallelse till årsmöte ska skickas ut senast fyra veckor före mötet. Kallelsen skickas per e-post till medlem som anmält sin e-postadress. I annat fall skickas kallelsen som brev.
Extra föreningsstämma ska hållas om styrelsen eller revisorerna begär det eller om minst en femtedel av föreningens medlemmar skriftligen lämnat in en motiverad begäran till styrelsen. Kallelse till extra föreningsstämma ska skickas ut senast två veckor före mötet. Kallelsen skickas på samma vis som kallelse till ordinarie årsmöte.
§14 Förslag/motioner
Styrelsen har förslagsrätt och medlemmarna har motionsrätt till ordinarie årsmöte.
Motioner ska lämnas skriftligen via e-post eller brev till styrelsens ordförande senast den 31 december.
§15 Dagordning vid årsmöte
Vid ordinarie årsmöte ska följande punkter behandlas
- Mötets öppnande
- Fråga om kallelse skett i behörig ordning
- Fastställande av dagordningen
- Val av mötesordförande
- Val av mötessekreterare
- Val av justerare tillika rösträknare
- Styrelsens verksamhetsberättelse
- Ekonomisk berättelse
- Revisorernas berättelse
- Fastställande av balansräkning och resultaträkning
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
- Fastställande av arrende- och medlemsavgifter
- Val av styrelse
- Val av revisorer
- Val av valberedare
- Fastställande av styrelsearvoden
- Behandling av förslag och motioner
- Övriga ärenden
§16 Rösträtt
Om en stuglott arrenderas gemensamt av flera personer har dessa tillsammans endast en rösträtt i föreningen. Om medlem äger flera stuglotter har denne endast en rösträtt. Röstberättigad medlem äger rätt att med skriftlig fullmakt företräda annan röstberättigad medlem på årsmötet.
Alla frågor på årsmötet beslutas med enkel majoritet. Stadgeändringar måste stödjas av minst 2/3 av antalet röstberättigade, vid årsmöte eller genom särskilt godkännande.
§17 Årsmötesprotokoll m.m.
Mötessekreteraren upprättar årsmötesprotokoll. I mötesprotokollet ska framgå vilka röstberättigade som deltagit på mötet, vilka frågor som diskuterats samt vilka beslut som fattats. Protokollet och de handlingar som presenterats på årsmötet ska skickas ut till samtliga föreningsmedlemmar innan april månads utgång. Handlingarna skickas per e-post eller brev, i enlighet med vad som anges i §13.
§18 Upplösning av föreningen
För att beslut om upplösning av föreningen ska bli giltig måste beslut fattas av minst 3/4 majoritet av föreningens medlemmar vid två på varandra följande årsmöten, varav minst ett ska vara ordinarie årsmöte.
Om föreningen upplöses ska dess kvarvarande tillgångar användas på det sätt som beslutas av årsmötet.